top of page

amed kent atölyesi

23-24 mart

6-7 nisan

1-10 temmuz 2019

Amed Kent Atölyesi, TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ve Başka Bir Atölye birlikteliğinde Diyarbakır’da, Diyarbakır’lı ve bölgeli mimar, tasarımcı gibi öğrenciler ve araştırmacılarla birlikte “araştırmacı” ve “araştırılan” hiyerarşisi dışında, bir kentsel araştırma yönteminin kurgulanması, bilgi dolayımıyla kurulan iktidarın müdahalesinin önüne geçerek kullanıcıların eşit bir düzlemde kentsel tasarım, araştırmaya dahil olmalarının amaçlandığı atölyeler serisidir. Atölyeleri takibi, gelişmelerden haberdar olmak için amedkentatolyesi.org sayfasını takip edebilirsiniz.

yürürçizer.jpg

Araştırma Atölyesi 1: 23-24 Mart

Araştırma atölyelerinin ilki 23-24 Mart’a denk gelen hafta sonunda Ahmet Doğu İpek, Emre Özyetiş ve Pelin Kaydan’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşti. Hareket Halinde Yürürçizer atölyesi bu etkinliklerin ilkiydi. Haftanın geri kalanındaki güneşli havanın Cumartesi günü öğlenden itibaren sağanak yağışa dönmesine rağmen, Diyarbakır, Mardin, Batman, Kocaeli ve İstanbul gibi çeşitli illerden gelen katılımcılar Diyarbakır’da yaşanan kentleşme pratiğini yakın zamandaki çatışmalı süreç ve yeniden inşa ile birlikte gündemlerine aldılar. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

amedkentatolyesi_001.jpg

Araştırma Atölyesi 2: 6-7 Nisan

Diyarbakır Suriçi’nde bulunan ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 2015’te vurularak öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin hemen yanındaki Diyarbakır Evi ve Loading’de gerçekleştirilen etkinlikte Batman, Ankara, İstanbul ve Kocaeli gibi illerden gelen mimarlık, kentsel tasarım ve planlama, güzel sanatlar lisans öğrencileriyle birlikte akademisyen, mimar, öğretmen gibi mesleklerden gelen geniş bir katılımcı grubuyla birlikte “Belgeleme, Koruma, İnşa” konuları “Barınma, Miras, Ekoloji” kavramları ile ilişkilendirilerek hazırlanan sunumlar katılımcılarla paylaşıldı. ​Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Amed Kent Atölyesi Yaz Okulu’na çağrı

Bütün bu tartışmalar ışığında, 1-10 Temmuz 2019 tarihlerinde Amed Kent Atölyesi, yıkımın ve inşanın türlü ve birbirlerinin içine geçmiş hallerini belgelemeyi ve anlamayı amaçlıyor. Yıkım ve inşa döngüsünün biçimlendirdiği barınma, miras ve ekolojiye dair kentsel meseleleri birbirlerinden ayrıymışçasına ele alan yaklaşımları sorguluyor. Bu sorgulamayı ise, söylemden ziyade yönteme odaklanarak yapmak istiyoruz. Çağrı metninin tamamı ve başvuru için tıklayınız.

20190429_FeaturedImage2-01-1.png
bottom of page